אימון כושר הוא למעשה סוג של פעילות גופנית שכל מטרתה היא לפתח ו/או לשמר את אחד או יותר ממרכיבי הכושר הגופני השונים כגון: סיבולת לב ריאה, גמישות, סיבולת שריר, זריזות, כוח שריר, קואורדינציה, שיווי משקל, מהירות תגובה וכדומה. בשלב זה, חשוב לציין שאימון הכושר עצמו מורכב ממספר פעולות החוזרות על עצמן בהתאם למטרת העבודה על מרכיבי הכושר הגופני השונים, כאשר מספר הפעולות הגופניות במהלך האימון, תדירותן ועוצמתן, נקבעות בהתאם למשתנים שונים הקשורים לכושר הגופני של המתאמן, גילו ופרמטרים נוספים באמצעותם ניתן לבנות תכנית אימונית אפקטיבית לכל אדם.
סוגי אימונים נפוצים
כאשר מדברים על סוגי אימוני כושר נפוצים, מדברים למעשה על מספר סוגי אימונים עיקריים כגון:
- אימון כוח הידוע גם בשם אימון התנגדות – אימון זה נועד ליצירת שינויים בשרירי השלד, כאשר ברוב המקרים המטרה היא לפתח, לשפר או לשמר את סיבולת כוח השריר.
- אימון אירובי הידוע גם בשם אימון סיבולת לב ריאה – אימון זה הוא למעשה אימון דינמי המערב בתוכו הפעלה של קבוצות שרירים גדולות לאורך זמן ממושך יחסית, כאשר מטרת האימון העיקרית היא שיפור סיבולת לב – ריאה.
- אימון קרוספיט באמצעותו ניתן לשפר מספר מרכיבי כושר גופני כגון: מסת שריר, כוח שריר, סיבולת לב ריאה, מהירות, זריזות וכדומה.
- אימון פונקציונאלי המיועד לצרכי שיפור ופיתוח של מרכיבי כושר גופני בהתאם לקבוצת היעד של המתאמנים, כך למשל תוכלו למצוא אימון פונקציונאלי לנשים בהריון, אימון פונקציונאלי לבני ובנות הגיל השלישי, אימוני כושר פונקציונאליים לספורטאים מקצוענים וכדומה. באימון מסוג זה מושם דגש על מרכיבי הכושר הייחודיים המותאמים לקהלי העיד השונים לצרכי שיפור תפקוד מרכיבי הכושר הגופני המרכזיים ביותר עבורם.
מהו סוד ההצלחה בכל הנוגע לאימוני כושר?
בדומה ללא מעט תחומים אחרים בחיים, גם בתחום הכושר הגופני, סוד ההצלחה טמון ביכולות ההתמדה של המתאמנים. יכולת ההתמדה היא זו התורמת לשיפור הולך ומתמיד בכושרו הגופני של המתאמן/ת והיא זו המסייעת להשגת תוצאות לאורך זמן. ההמלצה הרווחת לכל אדם בוגר מעל גיל 18 היא לקיים בין שלושה לארבעה אימוני כושר מסוגים שונים במהלך השבוע, כאשר משך כל אימון נע בין 30 דקות לשעה. את תדירות ומשך האימונים מומלץ להעלות באופן הדרגתי בהתאם למצב הכושר הגופני שלכם.
מה חשוב לבדוק לפני שמתחילים באימוני כושר גופני?
לצד כל היתרונות הנלווים לכל סוג של פעילות גופנית שנועדה לשפר או לפתח את מרכיבי הכושר השונים, אימוני הכושר עשויים לטמון בתוכם גם סיכונים עבור אוכלוסיות מסוימות, ולכן, לפני שאתם מתחילים להיכנס לכושר גופני ולבנות לעצמכם תכנית אימונים, חשוב להיוועץ עם רופא המשפחה שלכם ולקבל ממנו אישור רפואי לכך שאתם בנויים לפעילות הגופנית אותה אתם מתכננים.
מעבר לכך, חשוב ומומלץ להיוועץ עם מאמני כושר מנוסים לצורך בניית תכנית אימונים המותאמת למצבכם הגופני ורמת הכושר הגופני שלכם בתחילת הדרך, ובאופן זה, תוכלו לקיים תרגילי כושר המותאמים עבורכם באופן הדרגתי, ובתוך כל, לצמצם את הסיכוי לפציעה או חבלה במהלך האימון. כמו כן, קיימת חשיבות רבה לתקינות מכשירי הכושר בהם אתם עושים שימוש.